AMSTERDAM - Microsoft heeft fors geïnvesteerd in N-trig, een Israëlische producent van aanraakschermen. N-trig kan afgestemd worden op Windows 7.

Het exacte investeringsbedrag van Microsoft zelf is onbekend. Maar samen met durfkapitalisten als Aurum Ventures, Challenger, Canaan Partners en Evergreen Venture Partners stopte Redmond 24 miljoen dollar in de schermenmaker, zo meldt The Wall Street Journal.

Microsoft gokt erop dat consumenten uiteindelijk hun pc's met vingerbewegingen willen bedienen in plaats van met een muis en cursor. Het komende besturingssysteem Windows 7 heeft dan ook een touch interface, zo onthulden de topmannen Gates en Ballmer vorig jaar.

Testversie
Redmond probeert nu softwareleveranciers, pc-makers en andere hardwareproducenten zoals N-trig over te halen om hun product geschikt te maken voor Windows 7. Daarvan verscheen vorige week een succesvolle publieke testversie met werkende aanraaktechnologie.

Het is echter nog afwachten of pc's met aanraakschermen even succesvol zullen zijn als bijvoorbeeld de iPhone. Voor het bladeren door foto-albums, muziek en video's, het bestuderen van plattegronden of educatieve doeleinden kan het een nuttige toevoeging zijn.

Volgens Bill Veghte van Microsoft zijn aanraakschermen echter niet geschikt voor alle toepassingen en zullen zij waarschijnlijk ook niet het toetsenbord vervangen. "Wel kan de muis straks weg", zo voorspelt Amichai Ben-David, de baas van N-trig.

Notebooks
De schermtechnologie van N-Trig wordt al gebruikt in twee notebooks: de TouchSmart van HP en Lattitude XT van Dell. Volgens Philip McKinney van HP overstijgt de verkoop van deze computers hun verwachtingen. De machines draaien op een aangepaste versie van het veelgeplaagde besturingssysteem Windows Vista.

Technologiesite TechCrunch noemt aanraakschermen voor tablet-pc's onontbeerlijk maar vraagt zich af of de technologie op desktops ooit zal doorbreken. "Zo moet je bij verticale schermen je arm in de lucht houden, in plaats van erop te kunnen rusten", aldus TechCrunch.