AMSTERDAM - Fortis-beleggers in Nederland eisen inspraak over de opdeling van het financiële concern. De belangenvereniging Euroshareholders is namens ongeveer 15.000 van hen naar de rechter gestapt. Dat maakte de belangenclub dinsdag bekend.

Fortis liet maandag weten dat aandeelhouders zich bij een aanstaande vergadering in Brussel wel mogen uitspreken over de manier waarop Fortis in oktober werd verkocht, maar in Utrecht niet. Fortis heeft een duale organisatiestructuur, waardoor aandeelhoudersvergaderingen zowel in Brussel als in Utrecht worden gehouden.

Het Belgische hof van beroep bepaalde vorige maand dat aandeelhouders hadden moeten worden gekend in de transacties met België, Nederland, Luxemburg en de Franse bank BNP Paribas.

Gelijke behandeling
"Het gaat hier om majeure transacties die grote consequenties hebben gehad. Zowel aandeelhouders in Nederland en België moeten hierover mogen stemmen zodat er een gelijke behandeling is", stelde Peter Paul de Vries van Euroshareholders.

Euroshareholders heeft een verzoekschrift ingediend bij de Ondernemingskamer. Eind november beval de Ondernemingskamer al dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken bij Fortis.