ZOETERMEER - De antiterrorismeplicht om alle goederen die de EU binnenkomen of verlaten te melden bij de overheid, moet worden uitgesteld. De verladersorganisatie EVO heeft dat dinsdag gevraagd.

De plicht zou 1 juli moeten ingaan voor alle EU-landen. Maar de computersystemen voor import zijn niet tijdig klaar in elf van de 27 EU-landen, waarschuwt de verladersorganisatie. "Wij willen uitstel van de hele verplichting voor in- en uitvoer tot 1 januari 2011", stelt Godfried Smit, internationaal medewerker van EVO.

Een EU-comité bespreekt het uitstel woensdag in Brussel. Systemen in lidstaten dreigen volgens EVO in de voorfase al verstopt te raken met aangiften voor vervoer dat nooit heeft plaatsgehad. De juiste verwerking is wel heel belangrijk, aldus Smit, want de btw-teruggaaf bij uitvoer (19 procent) hangt er van af.

Scannen
De meldingsplicht voor ladingen staat nog los van de aankomende plicht om alle containers naar de Verenigde Staten geheel te scannen op hun inhoud. Een proef daarmee loopt nu in het Britse Southampton. "Dat blijkt niet zo makkelijk. Het doorsturen van al die beelden en gegevens naar de VS blijkt een knelpunt", merkt Smit.

"De beelden moeten allemaal handmatig worden bekeken. Het duurt nog zeven à tien jaar voordat daar software voor bestaat. Wat denk je: alleen al vanuit Rotterdam gaan er meer dan een half miljoen containers per jaar alleen al naar de VS."

EVO behartigt de logistieke belangen van 30.000 bedrijven die goederen te vervoeren hebben.