AMSTERDAM - De Europese Unie zal het sterk verouderde elektriciteitsnet slimmer moeten inrichten om ook in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen. Met de ambities op het gebied van duurzame energie is dit zelfs een noodzaak.

Dat zegt Keith Redfearn, die bij General Electric Energy de regie voert over onder meer de regio Europa. "Het elektriciteitsnet is zo'n honderd jaar geleden ontworpen om de energie van de producenten rechtstreeks naar de huizen te brengen", aldus Redfearn.

Wind
De EU heeft zich tot doel gesteld om in 2020 onder meer veel meer duurzame energie te gebruiken. Die komt uit verschillende, zoals de wind, de zon en biomassa. Consumenten kunnen zelf energie winnen met zonnepanelen op het dak. "Elk huishouden kan een energieproducent zijn", aldus Redfearn. "Energie komt via allerlei wegen het elektriciteitsnet op. Om dat aan te kunnen, moet het slimmer ingericht worden."

Momenteel gaat veel energie verloren tijdens het transport. Een verbetering van de netten met 5 procent kan volgens Redfearn leiden tot een besparing van ongeveer 42 gigawatt, oftewel de totale elektriciteitsproductie van 42 kolengestookte centrales.

Europees niveau
General Electric, dat een communicatiesysteem levert om het elektriciteitsnet efficiënter te maken, is behalve met energiebedrijven ook in gesprek met de EU. "Energiebedrijven hebben te maken met regulering en beleid. Vandaar dat we ook op Europees niveau praten."

De consument is bekend met het slimmer maken van elektriciteitsnetten door de 'slimme meter'. Daarmee kunnen huishoudens zien hoeveel ze gebruiken tegen welke kosten. De kosten tijdens piekuren zijn hoger, waardoor mensen mogelijk gestimuleerd worden in die uren minder energie te verbruiken.

Banen
Het Arnhemse adviesbureau KEMA, bekend van Kema-Keur voor elektrische producten, heeft voor de regering van aankomend Amerikaans president Barack Obama becijferd dat het 'slimmer' maken van elektriciteitsnetten kan zorgen voor 280.000 nieuwe banen. Meer dan de helft daarvan kan dit jaar al gerealiseerd worden, aldus KEMA vrijdag.

Obama, senaatsleden en leden van het Huis van Afgevaardigden hebben volgens KEMA herhaaldelijk gesteld slimmere elektriciteitsnetten als economische aanjager te zien. Met een verschuiving naar schone energie wil Obama zo'n 5 miljoen nieuwe banen creëren.