GENEVE - Een sterk vertraagde economische groei in China is dit jaar een van de grootste bedreigingen voor de wereldeconomie. China's eerder opgebouwde positie als financier van met name de Verenigde Staten en de rol van het land als producent komen dan in het geding.

Dat staat in het rapport Global Risks 2009, dat dinsdag is uitgebracht door het World Economic Forum (WEF), de denktank die eind januari bijeenkomt in het Zwitserse Davos. De economische vooruitzichten voor de meeste economieën voor dit jaar zijn "grimmig", aldus het rapport. "De wereldeconomie is nog uiterst volatiel."

Het rapport becijfert dat de Chinese economie dit jaar 6 procent of zelfs minder zou kunnen groeien. Dat is aanzienlijk pessimistischer dan de 8 procent die de Wereldbank onlangs voorspelde. Een 'harde landing' voor China, die de afgelopen jaren groeicijfers van meer dan 10 procent schreef, heeft ernstige gevolgen voor de wereldeconomie, aldus het WEF.

Overheidssteun
Het WEF waarschuwt ook voor de gevolgen van de omvangrijke overheidssteun waarmee veel regeringen de afgelopen maanden de financiële sector en de economie wilden steunen. Economische grootmachten laten hun begrotingstekorten fors oplopen en "een van de grootste risico's van de bestrijding van de crisis op korte termijn, is dat bedrijven en regeringen het langetermijnperspectief op risico verliezen".

Het rapport wijst verder op de oplopende werkloosheid, het uiterst lage vertrouwen van bedrijven en consumenten in de economie en op de nog steeds niet geheel herstelde krapte op de geldmarkten.

Problemen
Naast de economische en financiële risico's identificeert het Global Risks 2009, ook nog eens tientallen risico's en problemen op het gebied van milieu, maatschappij en technologie.

Op het World Economic Forum in Davos komen vanaf 28 januari vijf dagen lang honderden wereldleiders, topmensen uit het bedrijfsleven, wetenschappers en beroemdheden bijeen.