AMSTERDAM - Architecten krijgen het dit jaar moeilijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) in november en december vorig jaar heeft uitgevoerd onder zijn leden.

Ruim de helft (52 procent) van de bureaus voorziet dit jaar een daling van de omzet, staat in de onderzoeksresultaten die dinsdag bekend zijn gemaakt.

Ruim 30 procent verwacht dat de omzet ongeveer gelijk blijft. Circa 17 procent van de bureaus denkt wel meer omzet te realiseren dan vorig jaar.

Personeel
Het merendeel van de architectenbureaus (61 procent) vermoedt dat het personeelsbestand even groot blijft, 29 procent verwacht te moeten schrappen. Een tiende van de bureaus ziet dit jaar mogelijkheden tot uitbreiding van het aantal medewerkers.

De architecten vermoeden dat vooral de bouw van woningen (37 procent) en kantoren (39 procent) afneemt. De sectoren die volgens de meeste bureaus het sterkst in belang toenemen, zijn de gemengde projecten (wonen/werken/winkelen, 24 procent) en de gezondheidszorg (23 procent). Van de respondenten meent 46 procent dat de nieuwbouw van woningen afneemt.