AMSTERDAM - Beurshandelaren die uitblinken in hun werk zijn waarschijnlijk geboren met een bepaalde aanleg. Onderzoek van de Universiteit van Cambridge toont aan dat zij in de baarmoeder mogelijk zijn blootgesteld aan hogere doses testosteron dan hun gemiddelde collega.

De talentvolle handelaren onderscheiden zich doordat zij de aandelen minutenlang kunnen aanhouden voor ze deze van de hand doen, een tactiek die veel zelfvertrouwen vereist en een snelle reactietijd, aldus de New Scientist.

Onderzoekers ontdekten vorig jaar dat handelaren die met een verhoogd testosteronniveau aan hun dag beginnen meer geld verdienen dan degenen die niet zulke hoge doses van het hormoon in hun lichaam hebben.

Kalm
Succesvolle handelaren zijn echter niet allemaal agressieve risiconemers, een eigenschap die typisch geassocieerd wordt met testosteron. "De goede zijn juist heel kalm en raken niet van de wijs", aldus een van de wetenschappers, John Coates, tegenover de krant. "De meest extreme sport die ze beoefenen is waarschijnlijk vliegvissen."

Omdat individuele reacties op testosteron beïnvloed kunnen worden door de hoeveelheid waaraan mensen voor hun geboorte al zijn blootgesteld, vergeleek Coates 49 mannelijke handelaren uit Londen en bekeek hun zogenoemde wijs-tot-ringvingerlengte-ratio, die de prenatale blootstelling aan testosteron aantoont.

Wiskundigen
Uit eerder onderzoek is bijvoorbeeld al gebleken dat mensen met een hoge wijs-tot-ringvingerlengte-ratio vaak goede wiskundigen zijn, waardoor ze mogelijk uitblinken in de meer analytische banen. Ook is de ratio wel in verband gebracht met de aanleg voor sport.

Hoewel de lengte van vingers een indicatie kan geven van de geschiktheid voor beurshandel, moeten bazen hun aannamebeleid hier echter vooral niet op baseren, zo waarschuwt de onderzoeker.