TOKIO - De Nikkei-index, de belangrijkste beursgraadmeter van Japan, is dinsdag met een fors verlies gesloten. Zorgen over de verwachte tegenvallende kwartaalresultaten van grote bedrijven zetten de koersen over een breed front in de min.

De Nikkei, die maandag vanwege een feestdag gesloten was, verloor 4,8 procent tot een slotstand van 8413,91 punten, de laagste stand in de afgelopen vier weken.

Sony
De elektronicaconcerns Sony en Toshiba leverden bijna 9 procent van hun waarde in. Japanse media meldden dinsdag dat beide concerns een onverwacht fors verlies zullen lijden in het lopende boekjaar. Sony zou een verlies van 100 miljard yen (848 miljoen euro) moeten incasseren. Het verlies van Toshiba zou volgens de zakenkrant Nikkei twee keer zo hoog uitkomen.

"De vooruitzichten voor de bedrijfsresultaten zijn niet alleen in Japan slecht, maar ook in de Verenigde Staten. Dat duwt de dollar omlaag ten opzichte van de yen", aldus een Japanse analist. De stijgende koers van de yen maakt Japanse producten duurder voor de buitenlandse markt en drukt daardoor sterk op de beurskoers van grote Japanse exporteurs.

Kospi
Andere belangrijke Aziatische beursgraadmeters vertoonden dinsdag een gemengd beeld. De Kospi-index in Seoul, die een dag eerder nog 2 procent verloor, ging 1 procent omhoog tot 1167,71 punten.

De Hang Seng, de belangrijkste graadmeter in Hongkong, dook in de laatste uren van de handel flink in de min. De index stond lange tijd op hetzelfde niveau als de slotkoers van maandag, maar sloot uiteindelijk 2,2 procent lager op 13.668,05 punten. De beurs in Sydney eindigde met een verlies van 0,8 procent op 3593,9 punten.