DEN HAAG - Jos Streppel, de 59-jarige financieel bestuurder van verzekeraar Aegon, stapt op. Aegon heeft de 55-jarige Jan Nooitgedacht voorgedragen om hem op te volgen. Dat maakte Aegon dinsdag bekend.

Streppel is sinds 1998 financieel bestuurder bij Aegon en sinds 2000 lid van de raad van bestuur. Tijdens de aankomende aandeelhoudersvergadering van Aegon, op 22 april, zal Streppel terugtreden.

"Streppel heeft altijd aangegeven met pensioen te willen in het jaar dat hij zestig wordt", zei een woordvoerder van Aegon. Het contract van Streppel eindigt dit jaar ook van rechtswege. De bestuurder krijgt geen vertrekregeling. Wel heeft hij een pakket opties en aandelen.

Accountant
Jan Nooitgedagt komt van de accountants- en adviesorganisatie Ernst & Young. Vorig jaar juni voegde Ernst & Young alle wereldwijde activiteiten samen tot een organisatie. Nooitgedagt zou de geïntegreerde Nederlandse en Belgische afdeling gaan leiden.

Streppel werkt zijn hele leven al bij Aegon en dochterbedrijven van het Haagse concern. Na succesvolle periode bij de toenmalige Aegon-dochter Bank Labouchere, haalde voormalig Aegon-bestuursvoorzitter Kees Storm hem in 1998 naar het moederbedrijf.

Woelig
Voor Streppel zijn het momenteel woelige tijden. Aegon verloor veel geld met investeringen in omgevallen danwel genationaliseerde Amerikaanse financiële concerns zoals Lehman Brothers, AIG en Washington Mutual. Om de reserves op peil te houden, injecteerde de Nederlandse staat 3 miljard euro in de verzekeraar.

Streppel kondigde vorig jaar maatregelen aan om de kapitaalbuffers extra te verstevigen. Een van de maatregelen is dat Aegon zich vandaag de dag verzekert tegen een waardedaling van de dollar. Die stap was opmerkelijk omdat Streppel tot dan toe juist tegen dit zogenoemde hedgen was.

Steun
In een reactie sprak bestuursvoorzitter Alexander Wynaendts lovende woorden over de vertrekkende Streppel. "Jos is een belangrijke steun geweest voor mij, hij heeft het uitstekend gedaan. We zullen hem missen."

Streppel heeft verschillende nevenfuncties. Een ervan is zijn bestuurszetel bij het Holland Financial Centre, een initiatief van 48 verschillende partijen uit de financiële sector, die proberen het financiële klimaat in Nederland te verbeteren.