BERLIJN - De Duitse regering heeft een omvangrijk nieuw stimuleringsplan gepresenteerd dat de economie moet behoeden voor de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.

De christendemocraten en sociaaldemocraten besloten maandagavond na urenlang beraad bijna 50 miljard euro te investeren in de eigen economie.

De Grote Coalitie trekt 18 miljard euro uit voor investeringen in infrastructuur en onderwijs. Ook krijgen autobezitters die hun voertuig inruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar een bonus van maximaal 2500 euro.

Het plan voorziet verder in een kleine verlaging van de inkomstenbelasting en een lagere bijdrage voor de ziektekostenverzekering. Gezinnen met kinderen ontvangen daarnaast een eenmalige uitkering van 100 euro.

Bedrijven
De Duitse regering presenteerde ook een reddingsplan voor bedrijven die ten onder dreigen te gaan aan de financiële crisis. Bedrijven die een kapitaalinjectie nodig hebben, kunnen daarbij voor in totaal 100 miljard euro een beroep doen op leningen of garantstelling door de overheid.

De Duitse economie bevindt zich sinds het derde kwartaal van vorig jaar in een recessie. In het derde kwartaal kromp de economie van Duitsland met 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, nadat de economische activiteit in het tweede kwartaal al met 0,4 procent was geslonken.
 
Vorig jaar november trok de Duitse overheid al ruim 30 miljard euro uit om de economie te stimuleren en de financiële crisis te bestrijden. Volgens critici was dat echter te weinig omdat een groot deel van die uitgaven eerder al was gepland.