ARNHEM - Het Nederlandse energieconcern Essent komt in buitenlandse handen terecht. De Duitse branchegenoot RWE, dat al in Nederland actief is, wil de commerciële activiteiten van Essent kopen voor 9,3 miljard euro. Dit maakten beide partijen maandag bekend.

Volgens Essent-topman Michiel Boersma biedt de overname kans op scherpe tarieven voor de consument. "Maar ik doe dus geen belofte dat de prijs omlaag gaat." Hij verwacht vooral dat de schaalgrootte van het gecombineerde bedrijf voordelen biedt bij de inkoop van energie.

Provincies
Alle aandeelhouders van Essent, zes provincies en bijna 140 gemeenten, zijn akkoord met het bod. Gezamenlijk lieten zij weten een opbrengst van 7,5 miljard euro te verwachten. Noord-Brabant krijgt daar met een belang van bijna 31 procent het grootste deel van. Andere grote aandeelhouders zijn Overijssel (18 procent) en Limburg (16 procent). Noord-Brabant en Overijssel hebben gezegd het geld voor een belangrijk deel te gebruiken voor investeringen.

De overname komt niet als een verrassing. Essent had vorig jaar aangegeven op zoek te gaan naar een buitenlandse partner nadat een fusiepoging met Nuon was mislukt. Het bedrijf had daarvoor ook toestemming gekregen van zijn aandeelhouders, die meenden dat er te veel risico's kleefden aan een investering in een bedrijf dat commercieel actief is.

Splitsen
De energiesector in Nederland is sterk in beweging sinds de Nederlandse regering heeft besloten dat energiebedrijven de activiteiten op het gebied van verkoop en transport van energie moeten splitsen. Ook Nuon, een ander groot energieconcern in Nederland, kijkt over de grens naar een partner in de hoop zo sterk te kunnen worden op de Europese energiemarkt.

Niet alle onderdelen van Essent gaan mee in de verkoop. RWE krijgt alleen de commerciële activiteiten op het gebied van energielevering in handen. Het transportnet en de afvalverwerking gaan niet naar RWE. Deze activiteiten blijven waarschijnlijk in publieke handen.

Merk
Essent, dat naar omzet gemeten het grootste energiebedrijf van Nederland is, wordt een onafhankelijk onderdeel binnen het Duitse concern. Het merk Essent blijft bestaan. De onderneming neemt de exploitatie binnen de Benelux-regio voor haar rekening.

Essent-topman Boersma vertrekt na de afronding van de overname. Hijzelf verdient naar eigen zeggen niets aan de overname. "Ik krijg hier niet één euro voor, en terecht." Boersma kwam in 2005 hevig onder vuur te liggen toen bleek dat hij als topman van een publiek bedrijf ruim 800.000 euro verdiende. Onder de publieke druk leverde hij toen een deel van zijn bonus in.

De mededingingsautoriteiten moeten nog toestemming geven voor de overname. Goedkeuring van minister Van der Hoeven (Economische Zaken) is niet nodig. Wel moet zij erop toezien dat Essent zijn activiteiten goed splitst. Van der Hoeven zei maandag het voorstel van Essent en RWE af te wachten. Zij kijkt ook naar de toekomst van kerncentrale Borssele, dat voor 50 procent in handen komt van RWE. Essent is samen met het Zeeuwse Delta eigenaar.