ROME - De luchtvaartcombinatie Air France-KLM neemt een belang van 25 procent in haar Italiaanse branchegenoot Alitalia. Het bestuur van Alitalia is daarmee maandag akkoord gegaan, zo maakte het maandag bekend. Air France-KLM betaalt 323 miljoen euro voor het belang.

Een overeenkomst was zondag al zo goed als zeker geworden nadat de Italiaanse premier Berlusconi had gezegd dat Lufthansa uit de race was. Het Duitse bedrijf was in gesprek met Alitalia, maar heeft uiteindelijk geen bod gedaan op een belang in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij.

Italiaanse markt
Met de aankoop wil Air France-KLM betere toegang krijgen tot de Italiaanse markt. Het concern verwacht vanaf het tweede jaar na de overname per jaar 90 miljoen euro te besparen. Alitalia zegt op zijn beurt per jaar 280 miljoen euro te kunnen besparen. Air France-KLM krijgt drie van de negentien zetels in het bestuur van Alitalia.

De komende vier jaar heeft Air France-KLM geen kans om zijn belang te vergroten, omdat de Italiaanse aandeelhouders van Alitalia hun stukken gedurende die periode vast moeten houden. Alitalia-topman Roberto Colaninno zei ook dat zijn bedrijf autonoom kan blijven opereren.

Zoektocht
De nieuwe eigenaren van Alitalia hebben enkele maanden gezocht naar een buitenlandse partner. Air France-KLM had vorig jaar al een poging gedaan om geheel Alitalia over te nemen, maar deze strandde op verzet van de Italiaanse vakbonden. In een verder verleden hebben KLM en Alitalia fusiebesprekingen gevoerd.

Alitalia was vorig jaar door aanhoudende verliezen nagenoeg failliet. De nationale luchtvaartmaatschappij van Italië werd uiteindelijk van de ondergang gered door een groep Italiaanse investeerders, waaronder de bank Banca Intesa en de kledinggroep Benetton. Met Air France-KLM als partner krijgt het luchtvaartbedrijf de broodnodige armslag in het buitenland.

Italië zelf is de op drie na grootste luchtvaartmarkt van Europa. Voor het zakenverkeer is Noord-Italië (Milaan) een interessante bestemming. Daarnaast trekt het land jaarlijks veel toeristenverkeer, vooral op de luchthaven in Rome.