AMSTERDAM - Sony zal naar verwachting voor het eerst in veertien jaar een operationeel verlies lijden. Dat schrijft de Japanse zakenkrant The Nikkei dinsdag.

Als gevolg van de afnemende vraag naar televisies en andere elektronische producten en de erosie van de winstmarges door de sterke Japanse yen, zal Sony waarschijnlijk een operationeel verlies lijden van circa 100 miljard yen, ongeveer 850 miljoen euro.

Afhankelijk van de voorraadsituatie in de driemaandsperiode januari tot en met maart zou het uiteindelijke verlies nog kunnen verdubbelen tot 200 miljard yen. Het Japanse elektronicaconcern voorspelde in oktober nog een operationele winst voor het fiscale boekjaar 2008/09, dat loopt tot 31 maart 2009, van 200 miljard yen.

Sony zal daarmee voor de tweede keer sinds de beursgang in 1958 een verlies lijden. Het zal echter de eerste keer zijn dat het verlies wordt veroorzaakt door zwakte in de belangrijke elektronische activiteiten van het concern. In het boekjaar dat eindigde op maart 1995 leed Sony ook een operationeel verlies, maar dit werd veroorzaakt door een eenmalige last voor de Amerikaanse filmactiviteiten.