AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten beleefden maandag een sombere dag. Oliemaatschappijen, fondsen die zwaar wegen in de beursgraadmeters in Europa, hadden het moeilijk wegens de dalende olieprijs.

Verder pakten veel beleggers hun winsten in aanloop naar de hausse aan kwartaalcijfers die deze week losbarst.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, moest 4,38 punten (1,7 procent) inleveren op een stand van 261,80 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, verloor 8,66 punten (2,5 procent) tot 338,31 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 0,5 tot 1,6 procent.

Océ
In Amsterdam gaf de fabrikant van printers en kopieermachines Océ maandag de aftrap van het cijferseizoen. Beleggers waren echter niet blij met de resultaten. Door de verslechterende economische omstandigheden daalde de winst en omzet over 2008 scherp.

Daarnaast zal het bedrijf geen eindejaarsdividend uitkeren. Reinoud Bicker Caarten, analist bij SNS Securities, sprak van een "ontstellende ontwikkeling". Het aandeel Océ sloot met een verlies van 10 procent.

Vooruitzichten
"De markt vreest dat de vooruitzichten van bedrijven voor dit jaar en 2010 slechter zijn dan verwacht", aldus Joerg Rahn, econoom bij MM Warburg. Maandag kijken beleggers met spanning uit naar de resultaten van de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa die na het slot van Wall Street worden gepubliceerd.

Ook op de aandelenmarkten in New York was de stemming negatief, vanwege zorgen om slechte winstcijfers van bedrijven en de lagere olieprijs. Vrijdag daalde Wall Street na teleurstellende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het banenverlies in de Verenigde Staten was over heel 2008 het grootst sinds de Tweede Wereldoorlog.

Olie
De olieprijs daalde met 7,2 procent tot 37,88 dollar per vat. Ook een winstwaarschuwing van het Amerikaanse Chevron speelde de sector parten. Shell verloor 2,3 procent, terwijl BP in Londen 1,9 procent kon inleveren.

De stijgers waren op een hand te tellen. Bierbrouwer Heineken was populair na een koopadvies voor het aandeel van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Het aandeel werd 1,6 procent meer waard.

Fortis
Het financiële concern Fortis bezette de eerste plek in de AEX met een winst van 12 procent op 1,30 euro. De bank houdt volgende maand een bijzondere aandeelhoudersvergadering waarbij aandeelhouders zich kunnen uitspreken over de opdeling van Fortis in oktober vorig jaar.

Onder de kleinere fondsen kelderde het Indiase IT-bedrijf Satyam, dat ook een notering in Amsterdam heeft, maandag met ruim 60 procent. De handel in het aandeel werd maandagmiddag weer hervat, nadat deze vorige week woensdag was opgeschort. Dat kwam door het opstappen van de van fraude verdachte topman Ramalinga Raju.

UBS
Op de beurs in Zürich ging bankconcern UBS 4,5 procent onderuit. Volgens de zondagskrant Sonntag staat de Zwitserse bank een boete te wachten van ruim 1,3 miljard euro in verband met een Amerikaans belastingonderzoek. De bank is het middelpunt van een Amerikaans onderzoek naar mogelijke belastingfraude, waarbij rijke Amerikanen werden geholpen hun geld te 'verbergen' op Zwitserse bankrekeningen.

Op de valutamarkt noteerde de euro maandag 1,3350 dollar tegen 1,3515 dollar aan het einde van de handelsdag van de Europese beurzen afgelopen vrijdag.