RIJSWIJK - Meer dan een miljoen Nederlanders heeft deze winter een paar schaatsen gekocht. Samen spendeerden ze voor 80 miljoen euro aan nieuwe ijzers. Dat bleek maandag uit berekeningen van ING.

Drie op de tien door ING ondervraagde personen heeft in de afgelopen dagen geschaatst. Een op de drie schaatsers bond nieuw gekochte ijzers onder. Volgens de bank kostte een paar schaatsen deze winter gemiddeld 50 euro.

Schaatsfabrikanten maken overuren. Schaatsproducent Viking in Almere heeft in twee weken tijd bijna 75.000 paar schaatsen verkocht. Daarmee is de producent bijna door de hele voorraad heen. Dat bevestigde een woordvoerder maandag.

De afgelopen twee weken was het topdrukte bij Viking en dat is volgens de woordvoerder nog steeds zo. "Zelfs maandag worden er nog schaatsen verkocht. Het dooit dan wel, maar eind van de week gaat het weer vriezen. Eén nachtvorstje en we kunnen weer."

Wie nog schaatsen van Viking wil kopen, moet nog even geduld hebben. De eerste modellen zijn er pas tegen de zomer weer.