VENLO - Printerfabrikant Océ kampt met overbezetting in zijn fabrieken nu de economie tegenzit en de vraag scherp is gedaald. Om de winstgevendheid, die in 2008 scherp is teruggelopen, op peil te krijgen snijdt het bedrijf in de kosten.

Océ maakte maandag bij de publicatie van de resultaten over 2008 bekend dat het 250 banen extra gaat schrappen bovenop eerder aangekondigde reducties. In 2008 en 2009 samen komt het totale banenverlies op 1200. "Vorig jaar 840, er zijn er nog 360 te gaan", zei bestuursvoorzitter Rokus van Iperen.

Onder de 250 extra banen die verloren gaan, zijn volgens hem in Nederland geen vaste arbeidsplaatsen. "In Nederland gaat het om externe krachten, inhuur."

Uitbesteden
De topman zei dat het bedrijf zijn kosten in de toekomst verder gaat terugbrengen. "We gaan nog meer productie uitbesteden en meer gebruik maken van inhuur." De concrete uitwerking van verdere besparingen is nog gaande.

De economische teruggang raakt Océ hard. Volgens Van Iperen is de economie sinds oktober vorig jaar op ongekende wijze verslechterd. "Het geldt zowel in de Europese Unie als in de Verenigde Staten. Het hele jaar zag je het in de financiële sector en de bouw. Vanaf september en oktober zag je het ook in de algemene industrie, en de advertising."

De omzet van Océ daalde in 2008 ten opzichte van een jaar eerder met 6,1 procent tot 2,91 miljard euro. De nettowinst kelderde van 78,9 miljoen euro in 2007 tot 3,8 miljoen euro het afgelopen jaar.

Vierde kwartaal
Veel van de pijn heeft Océ de laatste drie maanden van het jaar geleden. De nettowinst bedroeg in het vierde kwartaal slechts 0,7 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 98 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007. De operationele winst (EBIT) daalde met 68 procent tot 15,9 miljoen euro.

Océ maakte maandag verder bekend dat het dit jaar geen eindejaarsdividend betaalt. Eerder werd al een interimdividend betaald van 0,15 euro per aandeel. Daar zal het wat betreft 2008 bij blijven. Over 2007 betaalde Océ nog een totaaldividend van 0,64 euro.

Naast kostenbesparingen kijkt Océ met "een open blik" naar andere opties om de winstgevendheid te verbeteren. De topman tekende wel aan dat verkoop van onderdelen van het bedrijf niet een punt van discussie is.