AMSTERDAM - Banken in Engeland hebben hun rente verlaagd tot soms wel nul procent. Zij doen dit in navolging van de renteverlaging van de Britse centrale bank vorige week tot 1,5 procent. Dat is het laagste niveau in het 315-jarige bestaan van de Bank of England.

Ongeveer 40 procent van de spaarrekeningen in Engeland biedt 1 procent rente of minder, 26 procent zit onder de 0,5 procent. De verwachting is dat straks het merendeel van de spaarrekeningen minder dan 1 procent aan rente biedt.

West Bromwich en Julian Hodge bieden zelfs nul procent rente, meldt The Sunday Times.

Rente
De gemiddelde spaarrente in Engeland op een rekening met 5000 pond ligt momenteel op 1,48 procent. Een jaar geleden was dat nog 4,08 procent. Dat betekent, met een huidige inflatie van 3 procent, dat het spaargeld minder waard wordt.

Experts waarschuwen dat spaarders in de toekomst wellicht moeten gaan betalen om een spaarrekening bij een bank te hebben. Accountant Leonie Kerswill van PricewaterhouseCoopers zegt dat er geen garantie is dat het niet zal gebeuren. Het is immers in het verleden al voorgekomen in zowel Japan als Zwitserland.