AMSTERDAM - Na de arrestatie afgelopen weekend van drie van zijn topmannen, heeft het Indiase softwarebedrijf Satyam maandag onder druk van de Indiase regering in allerijl een nieuw bestuur gevormd om de koersval van het bedrijf te stoppen.

Vrijdag werd de directeur van Satyam, Ramalinga Raju, achter slot en grendel gezet nadat hij bekende jarenlang te hebben gesjoemeld met de boekhouding. Raju verzon onder andere een balanstotaal van ruim 1 miljard dollar door eigen schulden kunstmatig laag te houden en openstaande betalingen van klanten te overschatten.

Accountants
PricewaterhouseCoopers, de accountant van het concern, heeft inmiddels een crisisteam naar India gestuurd om de zaak te onderzoeken, hoewel het bedrijf tot op heden volhoudt alle controleregels in acht te hebben genomen. De Indiase beroepsorganisatie voor accountants doet op zijn beurt onderzoek naar de handelswijze van PricewaterhouseCoopers.

Na de arrestatie van de topman op vrijdag werden ook Rajus broer Rama Raju en financieel directeur Vadlamani Srinivas dit weekend achter slot en grendel gezet. De multimiljonairs brengen hun tijd nu in ieder geval tot 23 januari door in een cel met 40 medegevangenen. De advocaat van het drietal probeert zijn cliënten door middel van een borgsom eerder uit het gevang te verlossen.

Koers
De koers van het bedrijf dook na de bekendmaking van de fraude 70 procent naar beneden. De nieuwe bestuurders hebben de taak om het vertrouwen te herstellen en de koersval van het bedrijf, dat onderdak biedt aan 53.000 werknemers, tot stand te brengen. De snelheid waarmee het door de overheid geïnstalleerde management het stokje overneemt, geeft aan hoe bezorgt India is voor zijn reputatie als centrum voor de wereldwijde industrie in outsourcing.

Satyam is sinds vorig jaar, naast noteringen in Mumbai en New York, ook genoteerd aan de beurs van Amsterdam. In Nederland maken onder meer KPN, Philips en Unilever gebruik van de diensten van het it-bedrijf. Wereldwijd zijn grote concerns als General Motors en Nissan klant bij het bedrijf uit het zuid-Indiase Hyderabad.

Het bedrijf kampt inmiddels met een ernstig gebrek aan kapitaal. Het is nog niet duidelijk of de Indiase overheid bij zal springen. Een andere mogelijke uitkomst van het drama is een overname door een branchegenoot als het Indiase Wipro.