DEN HAAG - Dit jaar zullen consumenten bij elkaar 33 miljoen vakanties ondernemen. Vorig jaar waren dat er 35 miljoen. "We gaan wel met vakantie, maar minder vaak, minder ver en we geven minder uit", aldus de ANWB maandag.

De ANWB verwacht dat vooral de extra vakanties, zoals wintersport en stedentrips, te lijden zullen hebben onder de huidige economische recessie. Bovendien stellen consumenten de boeking net zo lang uit totdat ze zekerheid hebben over hun financiële situatie.

Verder voorspelt de ANWB dat Frankrijk de toppositie van populairste vakantiebestemming van Duitsland overneemt. Naar verwachting worden in Frankrijk 2,8 miljoen vakanties doorgebracht.

Duitsland
Duitsland is tweede en België en Spanje bekleden gezamenlijk een derde plaats. Populairste verre bestemming is Noord-Amerika en Parijs wordt het vaakst geboekt als stedentrip, op de voet gevolgd door Londen.

Volgens de Algemene Vereniging van Reisondernemingen ANVR heeft de verslechterde economische situatie geen sterk effect op het vakantiegedrag van Nederlanders. Uit onderzoek in opdracht van de ANVR blijkt dat 80 procent van de consumenten verwacht evenveel of zelfs meer uit te geven aan de zomervakantie in 2009.

Autovakantie
Wie wel bezuinigt, kiest eerder voor een autovakantie naar het Middellandse Zeegebied dan voor een vliegvakantie. Consumenten kiezen overigens niet vaker voor vakantie in eigen land. Volgens het ANVR-onderzoek kiest 51 procent daarvoor, tegen 56 procent vorig jaar.