AMSTERDAM - Het uitvoeren van twee zoekopdrachten via Google levert net zoveel CO2-uitstoot op als het zetten van een pot thee. Dat beweert tenminste de natuurkundige Alex Wissner-Gross.

Een typische opdracht via de zoekmachine zou ongeveer 7 gram koolstofdioxide genereren, terwijl het koken van de hoeveelheid water die benodigd is voor het zetten van een pot thee zo'n 15 gram CO2 veroorzaakt, aldus de wetenschapper tegen The Times.  

"Google werkt met gigantische datacentra die een enorme hoeveelheid energie nodig hebben", aldus Wissner-Gross. "Zoeken via Google heeft zonder twijfel nadelige gevolgen voor het milieu."

Veel te hoog
Google zelf is het er niet mee eens. In een officiële reactie op zijn website stelt het concern dat het getal waarmee de Harvard-onderzoeker op de proppen komt, vele malen te hoog is. "Een typische zoekopdracht kost de servers die ermee bezig zijn per stuk slechts een paar duizenden van een seconde. In termen van broeikasgassen komt dit neer op 0,2 gram CO2 per opdracht."

De kritiek komt hard aan bij Google, omdat de zoekgigant graag milieuvriendelijk bezig wil zijn. Zo heeft de filantropische tak van het bedrijf, Google.org, vorig jaar 45 miljoen dollar geïnvesteerd in schone technologieën. Daarnaast is het concern één van de oprichters van de 'Climate Savers Computing Initiative', een non-profit samenwerkingsverband dat tot doel heeft om de energie die computers verbruiken voor 2010 met de helft te verminderen.

Avatar
Wissner-Gross becijferde ook de hoogte van de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door individueel internetgebruik. Het bekijken van een eenvoudige webpagina zou gelijk staan aan ongeveer 0,02 gram per seconde aan koolstofdioxide. Dit getal vertienvoudigt tot 0,2 gram per seconde als de gebruiker een website met animaties of video's bekijkt.

Het onderhouden van een virtueel karakter op internet, zoals een avatar in Second Life, zou volgens berekeningen maar liefst 1,572 kilowattuur aan elektriciteit per jaar kosten, evenveel als de gemiddelde Braziliaan in het totaal gebruikt.