AMSTERDAM - Bijna één op de vijf ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf zegt in het eerste half jaar van 2009 aanvullend krediet nodig te hebben. Eenderde hiervan verwacht de financiering niet rond te krijgen, vanwege de financiële crisis.

Dit blijkt uit onderzoek van EIM in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en MKB-Nederland. Vooral bedrijven in de horeca, transport en detailhandel hebben in 2009 behoefte aan aanvullende financiële middelen.

In 2008 hadden vooral de aannemers, ict-ondernemers en transportbedrijven behoefte aan krediet. Een op de vijf van deze bedrijven kreeg geen of minder krediet dan gewenst, waardoor zij nu omzetdaling of dreigend faillissement ervaren.

Lening
De groep ondernemers die recent een lening kreeg, kreeg een kwart te maken met aangescherpte voorwaarden. Ruim 90 procent van alle kredieten loopt via banken, familie en vrienden lenen in 9 procent van de gevallen het geld.

Minister Van der Hoeven zegt in een reactie op het onderzoek vindt dat banken hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Naast het op orde brengen van hun balanspositie moeten banken ook kijken naar hun verantwoordelijkheid als kredietverstrekker voor gezonde bedrijven. We zijn hierover in gesprek met de banken," aldus de minister.

Maatregelen
Het Ministerie van Economische Zaken nam eerder maatregelen om ondernemers te steunen. Versnelde afschrijving, werktijdverkorting en uitbreiding van de garantieregeling voor het MKB moeten bedrijven helpen het huidige economische klimaat te overleven.