BRUSSEL - Minister Maria van der Hoeven en haar collega's voor Energie uit de 26 andere EU-landen bespreken maandagmiddag in Brussel de enorme gasproblemen in Europa.

In Oost-Europa en de Balkan zitten veel mensen zonder gas en dus zonder verwarming. Rusland had vorige week de gaskraan dichtgedraaid wegens een geschil met Oekraïne. Inmiddels heeft Rusland toegezegd de kraan weer open te draaien zodra waarnemers ter plaatse garanderen dat Oekraïne geen gas aftapt.

De ministers bespreken de situatie en de noodmaatregelen. Gasbedrijven in vele Europese landen schieten elkaar momenteel te hulp. Nederland levert extra gas aan Duitsland en Italië. Noorwegen vergrootte de toevoer naar vele landen en Hongarije stond een deel van de voorraad af aan Servië.

Spoed
De Europese Unie probeert al met spoed minder afhankelijk te worden van Russisch gas. De schrik sloeg menigeen al om het hart toen Rusland in 2006 voor het eerst de gaskraan aan Oekraïne dichtdraaide. Toen al verminderde de gasdruk in vele landen. Met spoed legt de EU nieuwe gasbuizen aan vanuit andere landen. Zo bezocht Van der Hoeven in het weekeinde Algerije om vloeibaar gas te contracteren, Ondertussen probeert de EU fors energie te besparen, onder meer door stroomverslindende gloeilampen uit de handel te nemen.