AMSTERDAM - Maximaal tweehonderd binnenvaartschepen liggen stil vanwege de vorst. Dat laat een woordvoerder van de belangenvereniging voor beroepsbinnenvaart Koninklijke Schuttevaer zondag weten.

Volgens de zegsvrouw ondervinden Nederlandse binnenvaartschepen met name hinder van een onbevaarbaar deel van de Duitse rivier Neckar, een zijrivier van de Rijn in het zuidwesten van Duitsland. Bij Mannheim in deelstaat Baden-Württemberg, waar de Neckar overgaat in de Rijn, is een sluis afgesloten. Ze meldt verder dat ook op de Delfshavense Schie bij Rotterdam nauwelijks gevaren wordt. Wegens de vorst is de bouw daar stilgelegd, zodat de binnenvaart geen goederen meer hoeft aan en af te voeren.

IJsgeld
De Nederlandse binnenvaart telt zo'n vierduizend schepen. Maximaal vijf procent daarvan vaart momenteel niet wegens de vorst, schat Koninklijke Schuttevaer. Binnenvaartschepen die wegens de vorst vertraging oplopen tijdens vervoer van goederen worden met ijsgelden gecompenseerd. Zij kunnen deze vooraf bepaalde tarieven doorberekenen aan hun bevrachter.

Ondanks de stevige vorstperiode van de afgelopen weken zijn de grote rivieren en kanalen nog goed bevaarbaar. De kleinere kanalen die wel zijn dichtgevroren, zijn onbelangrijke vaarwegen voor de binnenvaart. De ijsbrekers die op diverse plaatsen worden ingezet, bewijzen daarnaast hun nut. Het IJsselmeer tussen Amsterdam en Lemmer ligt vrijwel helemaal open. Het Markermeer is wel dichtgevroren, maar er wordt een vaargeul opengehouden. Koninklijke Schuttevaer raadt schippers af om 's nachts te varen.

Rijkswaterstaat start zondag ook in Zeeland met het breken van ijs bij de Krammersluizen op het Grevelingenmeer. Andere vaarroutes in deze provincie kennen geen grote ijsproblemen.