AMSTERDAM - Na het succes van de iPhone heeft ook Palm, de grondlegger van de smartphone, een telefoon met aanraakscherm geïntroduceerd. Het toestel is mogelijk in de eerste helft van dit jaar beschikbaar in Europa.

De Palm Pre, werd donderdag onthuld op de elektronicabeurs CES in Las Vegas, en werd onder andere gepresenteerd door de ex-medewerker van Apple en mede-ontwerper van de iPod, Jon Rubinstein. Meest opmerkelijk aan de telefoon is het nieuwe besturingssysteem WebOS, waarbij het aanraakscherm gecombineerd wordt met een uitschuifbaar toetsenbordje.

De Amerikaanse telefoonmaker ziet de Pre als de spil in het online leven van gebruikers. Het toestel synchroniseert en gebruikt informatie uit verschillende bronnen zoals email, chatcontacten en sociale netwerken. Zo worden contactgegevens uit het e-mailprogramma Outlook gekoppeld aan de foto's van diezelfde personen op het sociale netwerk Facebook.

Kleiner
De Pre is kleiner dan vergelijkbare toestellen van Blackberry, Samsung en Apple. In tegenstelling tot de iPhone is de Pre in staat om meerdere programma's tegelijk draaiende te houden zonder dat zij moeten worden afgesloten. Vergelijkbaar met de iPhone is de verkoopconstructie waarbij alleen telefoonmaatschappij Sprint de telefoon mag verkopen in de VS. Apple sloot eerder zo'n deal met AT&T.

Om zoveel mogelijk programmeurs te lokken is het - open source - besturingssysteem gebaseerd op de internetstandaarden HTML en Javascript. Hierdoor hoeven ontwikkelaars geen nieuwe programmeertaal te leren en hoopt Palm dat er een florerende markt ontstaat voor softwareapplicaties.

Draadloos laden
Ook opvallend is de bekendmaking van een optionele lader op basis van inductietechniek. Hierbij hoeft de Pre alleen op een magnetische plaat gelegd te worden om draadloos te worden opgeladen.

Palm was in de jaren '90 toonaangevend op het gebied van 'smartphones', maar werd door het Canadese Research in Motion (met de Blackberry) en Apple van de troon gestoten. In 2007 kochten durfkapitalisten van Elevation Partners een belang van 25 procent in het bedrijf en lokten Rubinstein weg bij Apple in de hoop op meer innovatie.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=JRnlzbuLRwM&eurl=http://weblogs2.nrc.nl/hebben/2009/01/09/ces-palm-pre-smartphone-met-touchscreen-en-webos/]