KIEV - Oekraïne heeft een akkoord ondertekend om de Russische levering van gas aan Europa te hervatten. Dit zei de Oekraïense premier Julia Timosjenko zondag na gesprekken met de Tsjechische EU-voorzitter Mirek Topolanek in de Oekraïnse hoofdstad Kiev.

"Oekraïne heeft alle voorwaarden geaccepteerd", aldus Topolanek. "Niets staat het inzetten van EU-waarnemers en het leveren van gas nog in de weg." Het akkoord geldt alleen voor gastoevoer via Oekraïne aan Europa. De gaskraan naar Oekraïne zelf blijft vooralsnog dicht.

Het is de bedoeling dat waarnemers van de Europese Unie, Oekraïne en Rusland in Oekraïne de doorvoer van Russisch gas controleren. Pas als de waarnemers zijn ingezet, gaat de gaskraan naar Europa weer open, aldus Topolanek. Dit zou zondag al kunnen gebeuren, zei de Tsjechische minister van Industrie en Handel Martin Riman. "Als we zien dat het gas weer wordt gestolen, draaien we de kraan opnieuw dicht", dreigde de Russische premier Vladimir Poetin.

Aftappen
Rusland zegt dat zijn buurland gas aftapt voor eigen gebruik, wat Oekraïne ontkent. Rusland draaide anderhalve week geleden de gaskraan naar Oekraïne dicht. Veel Europese landen hebben daardoor geen of minder Russisch gas.

Rusland en de Europese Unie ondertekenden zaterdag al het akkoord over de voorwaarden voor de controle op de doorvoer van Russische gas via Oekraïne naar Europa. Topolanek ging zaterdagavond naar Kiev om de overeenkomst ook door Oekraïne te laten tekenen.