AMSTERDAM - Netbeheerder Tennet gaat in de Randstad over twintig kilometer hoogspanningskabels van 380 duizend volt ondergronds leggen. Het is voor het eerst in Nederland dat dit gebeurt, meldt een woordvoerder van Tennet zaterdag.

Wereldwijd zou het daarnaast niet zo heel vaak voorkomen dat kabels waar zo veel volt op staat ondergronds liggen.

De woordvoerder vertelt dat 380 voltkabels de 'backbone' van het hoogspanningsnet vormen. "Als daar iets mee gebeurt, kan een grotere stad, regio of zelfs een hele provincie zonder stroom komen te zitten." Een eerste analyse van de TU Delft wijst volgens Tennet uit dat twintig kilometer nu de maximale afstand is waarmee leveringszekerheid kan worden gegarandeerd.

Noordzeekanaal
Vraagstukken over de openbare ruimte in een druk Nederland, en zeker in de Randstad, hebben Tennet ertoe verleid de kabels ondergronds te gaan leggen. Het gaat om een nieuw tracé voor hoogspanningverbinding, waarvan een deel onder de grond moet komen. De kabels komen onder meer bij Delft, langs de oostkant van Hoofddorp en onder het Noordzeekanaal onder de grond te liggen. Ook gaat tien kilometer tussen Wateringen en Zoetermeer onder de grond.

Ook wetgeving op het gebied van elektromagnetische velden was een reden voor het besluit, zegt de woordvoerder. Onderzoekers van de TU Delft gaan naar aanleiding van het ondergronds brengen van de kabels de komende zes tot acht jaar gegevens verzamelen, waaruit moet blijken hoe meer hoogspanningskabels op een verantwoorde wijze ondergronds kunnen worden gelegd.

Toch zal het niet lukken het hele hoogspanningsnet in Nederland in te graven, stelt de zegsvrouw. "Niet overal kan het ondergronds en daarbij is het toch ook makkelijker soms om het bovengronds te doen. Dan kunnen we er beter bij en als zich een stroomstoring voordoet, kost dat de maatschappij miljoenen. Daar hebben wij ook rekening mee te houden." De benodigde besluiten voor het nieuwe tracé moeten in de eerste helft van 2010 definitief zijn.