NEW YORK - De grootste bank van Amerika, Citigroup, voert gesprekken met branchegenoot Morgan Stanley om een joint venture op te richten om hun effectenmakelaardij-divisies samen te voegen. Dat heeft een bron bekend met de situatie tegen persbureau Reuters gezegd.

De gesprekken met Morgan Stanley zijn serieus en in een vergevorderd stadium, aldus de bron. Citigroup zou in de nieuwe onderneming een belang van 49 procent hebben, Morgan Stanley de rest. De laatste zou in de komende drie tot vijf jaar de rest van Citigroups Smith Barney tak overnemen.

De banken zelf onthielden zich van elk commentaar. Het nieuws volgt op het opstappen van topbestuurder Robert Rubin bij Citigroup. De oud-minister van Financiën van de Verenigde Staten neemt ontslag na maanden van kritiek op het functioneren van Amerika's grootste bank.

Per direct
De 70-jarige Rubin legt per direct zijn functie als adviseur neer, maar zal tot de aandeelhoudersvergadering later dit jaar aanblijven als president-commissaris. In een brief aan het management prijst Rubin de "harde beslissingen" die zijn genomen om Citigroup weer gezond te maken. Rubin geeft toe de economische neergang niet goed te hebben ingeschat.

"Tot mijn grote spijt heb ik, en zo vele anderen die al lang in deze industrie werkzaam zijn, de extreme omstandigheden die de financiële wereld nu onder ogen moet zien niet als een serieuze mogelijkheid herkend", aldus Rubin die als de architect van de banks voormalige strategie wordt gezien. Na miljardenverliezen te hebben geleden, kreeg Citigroup van de Amerikaanse overheid 20 miljard euro steun.