NEW YORK - De stemming op de beurzen in New York was vrijdag somber. Negatief bedrijfsnieuws, waaronder een winstwaarschuwing van olieconcern Chevron, drukte de stemming op Wall Street. Daarnaast kregen beleggers slecht nieuws te verwerken over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen verloor 1,6 procent, of wel 143 punten, lager op 8599,18 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 2,1 procent omlaag tot 890,35 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dook 2,8 procent in de min tot 1571,59 punten.

In december vorig jaar zijn in de Verenigde Staten ruim een half miljoen banen geschrapt, het hoogste aantal in zestien jaar. Over heel 2008 gingen 2,6 miljoen banen verloren, het hoogste aantal sinds 1945. Hoewel de cijfers volgens analisten meevielen, stemden ze beleggers somber. Het nieuws wakkerde het negatieve sentiment over de afzwakkende Amerikaanse economie verder aan. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 7,2 procent, het hoogste niveau sinds januari 1993.

Winstvooruitzichten
De slechte cijfers dragen ook bij aan de zorgen over de winstvooruitzichten bij bedrijven. "Er is niets goeds aan deze cijfers", aldus een beleggingsstrateeg.

Vliegtuigbouwer Boeing deed een duit in het werkloosheidzakje met de bekendmaking vrijdag het mes te zetten in de divisie die verkeersvliegtuigen bouwt. Er gaan vierduizend tot 4500 banen verloren. Het aandeel verloor 0,8 procent.

"De nieuwsstroom wordt nog niet positief", aldus een handelaar. "Er is nog steeds veel slecht nieuws over de huizenindustrie en de werkloosheid. Hoewel de kredietsituatie zich begint te herstellen, zijn we nog steeds een erg zieke patiënt." Chevron moest een koersdaling van 1,9 procent incasseren nadat het bedrijf had bekendgemaakt een lagere winst in het vierde kwartaal te verwachten dan in het voorgaande kwartaal vanwege de lagere olieprijs. Andere oliefondsen gingen ook onderuit. ExxonMobil verloor 1,9 procent en ConocoPhillips zakte 3,7 procent.

Financials
Onder de hoofdfondsen moesten financiële instellingen het ontgelden. Bank of America verloor 4,1 procent, branchegenoot Citigroup 5,7 procent en JPMorgan Chase ging 4,6 procent onderuit.

's Werelds grootste detailhandelaar Wal-Mart stond vrijdag als een van de weinige Dowfondsen in de plus. Het bedrijf kwam donderdag met een winstwaarschuwing en moest een flinke koersdaling incasseren. Nu duwden koopjesjagers het aandeel omhoog. Wal-Mart won 0,4 procent.

Ook technologiefondsen kregen koersdalingen te verwerken zoals Apple (min 2,3 procent) en Cisco Systems (min 4,8 procent).

De euro noteerde 1,3430 dollar tegen 1,3515 dollar aan het einde van de handelsdag van de Europese beurzen. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) daalde 2,5 procent tot 40,68 dollar.