AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten, vooral onder druk van de lagere koersen op Wall Street. De stemming in New York was in mineur door slechte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Alleen de AEX in Amsterdam hield het hoofd boven water in Europa.

De hoofdgraadmeter AEX steeg 1,59 punten, ofwel 0,6 procent, tot 266,18 punten. De MidKap-index voor het middensegment won een fractie tot 346,97 punten. Frankfurt en Parijs daalden respectievelijk 2 en 0,8 procent, terwijl Londen 1,3 procent verloor.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte vrijdag bekend dat er in december 524.000 banen verloren zijn gegaan. Het werkloosheidspercentage bereikte met 7,2 procent het hoogste niveau sinds januari 1993. Over heel 2008 gingen in de Verenigde Staten 2,6 miljoen banen verloren, het hoogste aantal sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Zorg
De cijfers wakkerden de zorg onder beleggers aan over de afzwakkende Amerikaanse economie. Europese beurzen doken na publicatie van de cijfers in de min. De AEX onttrok zich aan het negativisme en sloot de dag met een kleine winst af.

In Amsterdam ging de financiële sector aan kop bij de hoofdfondsen. Bankverzekeraar ING won 7,3 procent, verzekeraar Aegon steeg 3,4 procent en bankverzekeraar Fortis ging 3,2 procent vooruit. In de MidKap boekte SNS Reaal een winst van 5,3 procent.

De fabrikant van printers en kopieermachines Océ was bovenin de MidKap te vinden met een winst van 4 procent. Het bedrijf komt maandag als eerste Nederlandse fonds met de jaarcijfers over 2008. Beleggers hebben daar kennelijk vertrouwen in.

Heijmans
Bouwbedrijf Heijmans bungelde onderaan de MidKap met een verlies van 11,7 procent, na in de afgelopen dagen ruim 60 procent te zijn gestegen. Donderdag was het aandeel de grootste uitschieter met een koerswinst van bijna 47 procent. Beleggers namen vrijdag hun winsten.

Het op de lokale markt verhandelde biotechnologiebedrijf Galapagos maakte voorbeurs bekend een samenwerkingsovereenkomst te hebben getekend met de Amerikaanse farmareus Merck. De twee gaan zich richten op vaccins tegen diabetes en obesitas. Galapagos kan 170 miljoen euro aan betalingen tegemoetzien. Het aandeel won 5 procent.

Kapitaalinjectie
In Frankfurt verloor Commerzbank 11 procent in waarde. De bank doet opnieuw een beroep op de Duitse overheid voor extra kapitaal. In ruil voor een kapitaalinjectie van 10 miljard euro neemt Berlijn een belang van 25 procent in de bank. Commerzbank is in de financiële problemen gekomen door de overname van Dresdner Bank en de kredietcrisis.

De euro noteerde 1,3515 dollar, in vergelijking met 1,3705 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) daalde 4 procent tot ongeveer 40 dollar.