AMSTERDAM - Het Nivra, de beroepsorganisatie voor registeraccountants, past de beroepsregels voor de accountants die verantwoordelijk zijn voor de controle van jaarverslagen, niet aan. Dat liet de organisatie vrijdag weten.

Nivra had naar aanleiding van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een boekhoudfraudezaak gezegd hierover na te denken. In die zaak werd een accountant van Deloitte berispt, omdat hij ernstig tekort was geschoten bij de controle op de jaarboeken van Ahold.

De accountant keurde de jaarrekening goed die was opgesteld door Amerikaanse Deloitte-collega's. Bij US Foodservice kwam in 2003 een fraude aan het licht met een omvang van 1 miljard dollar. Er zouden volgens het CBb voldoende aanknopingspunten zijn geweest voor de accountant om zaken nader te controleren.

"De bestaande beroepsregels zijn adequaat. Ze geven de nodige aanwijzingen aan de accountant om zijn functie in te vullen", aldus de beroepsorganisatie. Wel heeft de organisatie een handleiding uitgebracht, waarin de verantwoordelijkheden van de accountants die de jaarrekeningen controleren nog eens op een rijtje worden gezet.