DEN HAAG - Nederlanders willen ondanks de crisis nog steeds en masse op vakantie. Normaliter gaat 80 procent van de mensen op vakantie.

Driekwart van de Nederlanders geeft aan dit jaar zeer waarschijnlijk op vakantie te gaan, zo'n 16 procent twijfelt nog en 10 procent gaat zeer waarschijnlijk niet.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIPO in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Het is voor het eerst dat het onderzoek is gehouden. De branche wil graag weten hoe mensen omgaan met vakanties gezien de economische crisis.

Tweederde
"Niet alleen Nederlanders met wie het financieel goed gaat, willen op vakantie gaan. Ook van degenen van wie de situatie verslechtert, geeft tweederde aan dit jaar op vakantie te gaan."

Driekwart van de ondervraagden verwacht dit jaar meer of evenveel geld te spenderen aan de vakantie. Een op de zes denkt te bezuinigen op de vakantie.

Hoogseizoen
Dat willen ze bereiken door minder vaak te gaan en bijvoorbeeld het hoogseizoen te mijden. "Of minder lang of ver te gaan."

Mensen zijn met het boeken afwachtend. Een op de drie mensen geeft aan de belangrijkste vakantie later te boeken dan normaal.