AMSTERDAM - Apple-kenners rekenden er stiekem al op en Phil Schiller stelde niet teleur. De tweede man van Apple kondigde dinsdag een nieuwe MacBook Pro aan. Opvallendste kenmerken: het grote 17 inch formaat en de lange batterijduur van acht uur.

De nieuwe 17 inch MacBook mag een fors scherm hebben met een haarscherpe 1920 x 1200-resolutie, het apparaat zelf is verrassend plat gebleven.

De laptop heeft een dikte van minder dan 2,5 centimeter op zijn dikste punt en het gewicht bedraagt zo'n 3,5 kilo. Daarmee is het nog lang geen MacBook Air, maar voor een 17 inch notebook zijn dit nette resultaten. Sterker nog: volgens Schiller zelf is de nieuwe MacBook hiermee de lichtste en platste 17 inch laptop ter wereld.

Onderdelen
Zoals bij de andere MacBooks, kunnen klanten ook bij dit model weer zelf een aantal onderdelen bepalen. Daarbij kan de laptop uitgerust worden met een Intel Core 2 Duo 2,66GHz of 2,93GHz processor, 4GB of 8GB DDR3 geheugen, een 320GB harddisk of 128GB of 256GB ssd.

De notebook (2799 dollar) wordt uitgerust met een GeForce 9400M grafische chip en beschikt daarnaast over een GeForce 9600M GT videokaart voor het zwaardere grafische werk. Om te schakelen tussen beide kaarten moet de computer wel herstart worden.

De nieuwe MacBook Pro is vanaf eind januari verkrijgbaar in de VS en zal vermoedelijk niet al te lang daarna ook naar Nederland komen.