AMSTERDAM - Particuliere beleggers verwachten in 2009 een stijging van de AEX-index van 30 procent naar 321 punten. Dat meldt de ING op basis van een respresentatieve steekproef onder ruim zeshonderd mensen. Zo'n AEX-stijging is in de afgelopen kwart eeuw eens in de vijf jaar voorgekomen.

De meeste Nederlandse beleggers merken nog geen gevolgen van de kredietcrisis voor hun eigen dagelijkse situatie. Hun beleggingsportefeuille mag er dan wel op achteruit zijn gegaan, het heeft echter nog geen gevolgen voor hun huishouden.

Vooruit
Wel zijn de beleggers voorzichtig in hun verwachtingen over de economie als geheel. Ondanks de volgens de ING 'wat sombere vooruitzichten' verwacht toch 57 procent daar geen last van te zullen ondervinden. "Bijna een kwart van de beleggers denkt er de komende drie maanden zelfs op vooruit te gaan."

Van de beleggers vindt 85 procent dat de economische situatie in Nederland in de laatste drie maanden van 2008 is verslechterd en 70 procent denkt dat deze in 2009 erger wordt.

Obligaties
De populariteit van obligaties gaat als verwacht omhoog: 40 procent noemt het een goede tijd om te beleggen in obligaties. Dat was de afgelopen jaren zelden hoger dan 30 procent, aldus de ING.

De metaal- en nutsbedrijven hebben bij de particuliere beleggers aan populariteit gewonnen in vergelijking met vier jaar geleden. De particulieren lijken verder liever wat meer in Nederland zelf te willen gaan beleggen ten nadele van Noord-Amerika en China.