ALMERE - Chipmachinefabrikant ASMI schrapt tweehonderd banen in Almere en verplaatst een deel van het bedrijf naar zijn locatie in Singapore. Het bedrijf heeft last van een afnemende vraag naar halfgeleiders door de verslechterde economische omstandigheden.

Dat maakte ASMI vrijdag bekend. De kosten van de reorganisatie, die dit jaar gaat plaatsvinden, zullen oplopen tot 25 à 30 miljoen euro, grotendeels in 2009. De reorganisatie heeft betrekking op één van de vier productlijnen van de zogenoemde front-endtak.

Volgens een woordvoerder zou het verplaatsen van de activiteiten naar Singapore toch al plaatsvinden, maar is het proces door de economische omstandigheden versneld.

Zien aankomen
Vakbond FNV Bondgenoten is het niet eens met de reorganisatie. "ASM Europa had deze problemen al lang kunnen zien aankomen, het feit dat de productie terugliep speelt al anderhalf jaar", zegt bestuurder Ans van Uffelen. Volgens haar speelt de kredietcrisis een bijrol in de reorganisatie. De bond gaat de komende weken in onderhandeling over een sociaal plan.

De front-enddivisie, het zorgenkindje van ASMI, maakt machines voor de eerste stappen in het productieproces van chips. Het onderdeel, dat onder grote druk staat van kritische aandeelhouders, stapelt al jaren verlies op verlies.

Verlies
Op de beurs in Amsterdam steeg het aandeel in eerste instantie licht, maar zakte daarna weg tot een verlies van 0,9 procent. "Het bedrijf neemt de noodzakelijke maatregelen voor de verslechterde economische omstandigheden in 2009 en voor het veiligstellen van een herstel in 2010. In het eerste halfjaar verwachten we desondanks een toenemend verlies bij de frond-enddivisie", aldus effectenhuis SNS Securities.

In totaal blijven er na de reorganisatie nog 350 medewerkers van ASMI over in Europa, waarvan een groot deel in Almere. Zij gaan zich concentreren op de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van de productlijn die naar Singapore wordt verplaatst en op de verkoop van alle front-end producten.