NEW YORK - De beurzen op Wall Street stonden er donderdag verdeeld bij. Er waren zorgen over de verslechterende economie. Maar beleggers hopen ook dat steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid de economie uit het slop kunnen trekken.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 0,3 procent, ofwel 27,24 punten, lager op 8742,46 punten. De breder samengestelde S&P 500 gingen 0,3 procent vooruit tot 909,73 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,1 procent en eindigde op 1617,01 punten.

Met name Wal-Mart zorgde ervoor dat de Amerikaanse beurzen met verlies begonnen aan de handelsdag. De supermarktketen presenteerde tegenvallende verkoopcijfers over de maand december en gaf aan niet aan zijn winstverwachting te kunnen voldoen. Beleggers schrokken hiervan, omdat ze dachten dat juist een prijsvechter als Wal-Mart kan profiteren van de Amerikaanse economische malaise. Het aandeel Wal-Mart ging 7,5 procent achteruit

Ontslagen.
Ook computerfabrikant Dell wakkerde de vrees aan dat bedrijven in problemen komen. Het concern kondigde 1900 ontslagen aan bij zijn fabriek in Ierland. De harde ingreep deed de koers van Dell wel met 1,1 procent stijgen.

Maar Wall Street hinkte donderdag op twee gedachten, zei een handelaar. "Aan de ene kant zijn beleggers terughoudend wegens zeer slechte berichten over de toestand waarin de economie verkeert. Anderzijds hebben we te maken met optimisme over het stimuleringsplan dat de aanstaande regering zal presenteren", vatte hij de stemming samen.

Enkele aandelen die op woensdag hard werden geraakt, krabbelden donderdag weer wat op. Aluminiumproducent Alcoa kreeg er 4,3 procent bij en softwaregigant Microsoft won 3,1 procent.

De euro stond op 1,3725 dollar, tegen 1,3705 dollar aan het einde van de Europese handelsdag.