AMSTERDAM - De toekomst van de arbeidsmarkt is rooskleuriger dan de huidige crisis doet vermoeden. Vanaf 2012 heeft Nederland te weinig werknemers, in plaats van te veel. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

"Bedacht moet worden dat de toekomst van de arbeidsmarkt minder somber is dan we nu wellicht even denken", schrijft Donner. Hij merkt er wel bij op dat niet voor alle vacatures de geschikte werknemers gevonden zullen kunnen worden. "Dat is misschien wel het echte probleem."

Werktijdverkorting
Donner laat doorschemeren dat hij niet van plan is de huidige regeling voor werktijdverkorting (wtv) veel te verlengen. De regeling is bedoeld is om te voorkomen dat bedrijven overhaast reageren op de crisis en 'in paniek te snel mensen ontslaan'.

"Inmiddels is die situatie van een overreactie steeds minder aannemelijk. De economische vooruitzichten verslechteren immers al een tijdje." De wtv-regeling is 'niet de oplossing voor alle huidige economische kwalen', benadrukt Donner verder.

Bedrijven kunnen zich tot 15 januari melden voor werktijdverkorting. Dat houdt in dat zij hun werknemers tijdelijk minder mogen laten werken. Voor de uren die zij niet werken, krijgen de werknemers dan een WW-uitkering. Ook worden ze bijgeschoold. Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben Donner opgeroepen de deadline te verlengen tot 1 april.