AMSTERDAM - De Amsterdamse MidKap-index voor middelgrote ondernemingen kreeg donderdag een flinke duw in de rug. De graadmeter werd gestuwd door forse koersstijgingen voor biotechnologiebedrijf Crucell en bouwbedrijf Heijmans. Andere indices in Europa sloten de dag verdeeld af.

De hoofdgraadmeter AEX verloor 0,45 punt, ofwel 0,2 procent, tot 264,59 punten. Frankfurt en Parijs daalden respectievelijk 1,2 en 0,7 procent, terwijl Londen 0,1 procent won. De MidKap-index steeg bijna 10 punten, ofwel 2,9 procent, tot 346,84 punten.

Heijmans maakte donderdagmiddag een opmerkelijke koerssprong, nadat het aandeel in de dagen ervoor ook al erg in trek was. Op enig moment won het aandeel meer dan 50 procent. De handelvolumes in het aandeel waren ook buitengewoon groot. Het aandeel sloot bijna 47 procent hoger op 7,14 euro.

Verkoop
Enkele analisten wezen erop dat Heijmans nog steeds profiteerde van een aankondiging eerder in de week. Dinsdag maakte het bouwbedrijf bekend een stuk grond te hebben verkocht in Amsterdam. "De verkoop gaat ze 30 tot 40 miljoen euro aan cash opleveren, een significant bedrag", zei analist Edwin de Jong van SNS Securities.

Biotechnologiebedrijf Crucell kreeg er liefst 42 procent bij om te sluiten op 16,50 euro per aandeel. De Leidse onderneming voert gesprekken over een mogelijke overname door de Amerikaanse geneesmiddelenproducent Wyeth. Met de deal zou meer dan 1 miljard euro gemoeid zijn. Volgens veel analisten is dit echter veel te weinig. "Het bedrag dat nu wordt genoemd in de media is peanuts", zei analist Marcel Wijma van SNS Securities.

Noodinfuus
Op de beurs in Frankfurt was Commerzbank de gebeten hond. De bank werd voor de tweede keer aan het noodinfuus gelegd door de Duitse overheid. De staat voorziet Commerzbank van een kapitaalinjectie van 10 miljard euro in ruil voor een belang van 25 procent. Het aandeel zakte bijna 14 procent.

Air France-KLM daalde op de Amsterdamse beurs 1,5 procent, in Parijs ging het aandeel ruim 2 procent omlaag. De luchtvaartmaatschappij heeft aanzienlijk minder vracht vervoerd in december door de verslechterende economie. In Amsterdam is Air-France een lokaal fonds, maar in maart promoveert het aandeel naar alle verwachting naar de AEX-index.

De euro noteerde donderdag 1,3705 dollar, ten opzichte van 1,3700 dollar aan het einde van de Europese handelsdag woensdag.