AMSTERDAM - Na een jaar vol stijgende spaarrentes, beginnen de rentes op spaarrekeningen nu te dalen. Vijf banken hebben de afgelopen dagen hun rente met 0,15 tot 1,25 procentpunt verlaagd. Dat meldt het AD.

NIBC Direct verlaagt de rente met 0,15 procentpunt naar 5,1 procent. De bank zegt daarmee de marktrente te volgen. Daardoor is de bank niet langer de Nederlandse bank met de hoogste spaarrente.

DSB Bank voert de lijst aan met een rente van 5,3 procent, maar bij opnames betaal je wel 1 procent kosten. De bank die de hoogste rente zonder beperkingen biedt, is Credit Europe met 5,25 procent.

Deposito's
Andere banken die hun rente hebben verlaagd zijn Fortis, Friesland Bank, Alex en Garantibank. Fortis verlaagde de rente op deposito's met 0,1 tot 0,3 procentpunt. De Friesland Bank past ook de rente aan: van 4,75 naar 3,5 procent voor de twee- tot vierjarige deposito's.

Beleggersbank Alex verlaagt de spaarrente met 0,25 procentpunt naar 3,75 procent. Garantibank biedt momenteel 4,5 procent voor zijn Gouden internetspaarrekening, een verlaging van 0,5 procentpunt.

Argenta
Andere banken verlaagden al eerder hun rentes. Belgische bank Argenta paste eind november de rente met 0,25 procentpunt naar beneden aan op 4,25 procent. SNS verlaagde in december de rente van de Maxispaarrekening met 0,25 procentpunt naar 4,5 procent.

Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl adviseert op AD.nl niet langer te wachten met het vastzetten van spaargeld in een deposito. "De kans is groot dat de spaarrentes verder dalen. De marktrentes zijn sinds de zomer met 1,5 tot 2 procent gedaald, terwijl de spaarrentes gelijk bleven. Dat levert zulke lage marges op voor banken, dat kan niet lang voortduren."