AMSTERDAM - Het strenge winterweer zorgt voor fors meer kapotte autoruiten. Bij reparateur Autotaalglas melden zich momenteel 65 procent automobilisten, aldus het bedrijf donderdag.

Belangrijkste oorzaak is volgens Autotaalglas door de vorst loslatende stukjes 'zeer open asfaltbeton '(ZOAB), zoals op de A6 bij Almere. Dinsdag werd ook de snelweg A6 tussen de Hollandse Brug en Muiderberg afgesloten. Door vorstschade kwam het grind van het verouderde wegdek los te zitten. Ook in het wegdek van de A7 bij Marum vielen door de vorst deze week enkele gaten.

Daarnaast scheuren bestaande barsten en sterretjes in autoruiten volgens onderzoek bij -5 graden 3.000 keer sneller door dan bij 20 graden.

Ook bij reparatiebedrijf Carglass neemt het aantal klanten te afgelopen dagen toe. "De zware vorst in combinatie met het hoog zetten van de verwarming verhoogt de kans op het uitscheuren van bestaande beschadigingen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Ten opzichte van de vorige winter zag Carglass 37 procent meer schadegevallen.

Druk
De winterperiode is altijd al een drukke periode voor ruitenmakers, maar door de vorst is de drukte de afgelopen dagen veel groter dan normaal. Volgens het Autotaalglas zorgt het op een verkeerde manier ijsvrij maken van de autoruit ook voor meer schade.

Het winterweer levert nog meer ongemakken op voor autorijders. De politie waarschuwt dat bij de huidige winterse omstandigheden door opspattend pekelwater de verlichting en kentekenplaten van auto's bedekt kunnen raken.