AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de slachtoffers van de van fraude verdachte vastgoedfondsen Golden Sun en Royal Dubai om begrip gevraagd. De 280 benadeelden, die gezamenlijk bijna 20 miljoen euro investeerden, wachten al anderhalf jaar op de uitkomsten van het onderzoek van het OM.

Het OM benadrukte donderdag tijdens de regiezitting in de strafzaken voor de Amsterdamse rechtbank dat zelfs niet alle slachtoffers en strafbare feiten zijn meegenomen in het onderzoek. "Op deze manier wordt geen recht gedaan aan alle slachtoffers", aldus officier van justitie Erik Visser. "Ik vind dat buitengewoon vervelend, maar deze keuze zorgt er voor dat de zaak niet nog langer duurt dan dat nu al het geval is. Ik vraag hiervoor uw begrip."

Het OM verdenkt acht mannen van beleggingsfraude bij Golden Sun of Royal Dubai, of beide. Een van de mannen werd eind 2007 aangehouden net voordat hij op het vliegtuig naar Thailand wilde stappen. Een andere verdachte is aangehouden in Slovenië. Drie verdachten zijn momenteel voortvluchtig. Tegen de drie staan internationale opsporingsbevelen uit.

Rendement
Bij beide vastgoedfondsen werd een rendement beloofd van meer dan 12 procent. "Op RTL 7 loopt een reclamecampagne, er is een mooie website, een glossy brochure, een mooi kantoorpand", aldus Visser over Golden Sun, dat financiering zocht voor de bouw van Turks vastgoed. "Er lijkt voor de belegger geen vuiltje aan de lucht."

In een jaar tijd investeerden 275 beleggers gezamenlijk 19,5 miljoen euro in Golden Sun. Eind augustus werd voor de laatste keer geld uitgekeerd aan de investeerders, daarna bleef het stil. "De gouden bergen blijken luchtkasten te zijn", aldus Visser. "Er is geen vastgoed gebouwd en het ingelegde geld is contant opgenomen in Turkije en Nederland."

Royal Dubai
Beleggingsfonds Royal Dubai zocht investeerders voor beleggingen in vastgoed in het oliestaatje Dubai. De zaak is vergelijkbaar met Golden Sun, maar minder groot. In een maand tijd werd door 5 beleggers bijna 350.000 euro ingelegd. Op een klein banksaldo na is dat geld verdwenen.

De rechter besloot donderdag dat de twee aanwezige verdachten geen voorlopige hechtenis krijgen opgelegd. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt naar verwachting later dit jaar plaats.