LONDEN - De Britse centrale bank heeft donderdag de rente zoals verwacht met een half procentpunt verlaagd tot 1,5 procent. Dat is het laagste niveau in het 315-jarige bestaan van de Bank of England (BoE).

Vorige maand verlaagde de BoE de rente al met een vol procentpunt tot 2 procent. Dat was het laagste renteniveau sinds 1951. In oktober vorig jaar lag de Britse rente nog op 5 procent.

Met de ongekend forse renteverlagingen van de laatste maanden probeert de Britse centrale bank de krimpende economie te ondersteunen. De Britse economie kromp in het derde kwartaal van vorig jaar met 0,6 procent en de vooruitzichten voor dit jaar zijn, mede door het instorten van de huizenmarkt en de snel oplopende werkloosheid, slecht.

Goedkoper
De BoE voorspelde in november dat de economie van Groot-Brittannië in de eerste helft van dit jaar met zeker 2 procent zal krimpen.

De lagere rente die de centrale bank aan de commerciële banken vraagt, moet er uiteindelijk toe leiden dat het ook voor consumenten en bedrijven goedkoper wordt om geld te lenen. In de huidige financiële crisis blijken banken echter nog vaak terughoudend bij het verstrekken van kredieten. Volgens critici missen de grootscheepse renteverlagingen die internationaal zijn doorgevoerd dan ook hun doel.

Doorrekenen
De Britse bank HSBC gaf in een reactie echter aan de renteverlaging in haar geheel door te zullen rekenen aan al zijn klanten.

Analisten verwachten dat de BoE de rente volgende maand verder zal verlagen, wellicht zelfs tot een niveau van minder dan 1 procent.