FRANKFURT - Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM wint waarschijnlijk de slag om een belang in de Italiaanse branchegenoot Alitalia van het Duitse Lufthansa. De twee voerden een hevige maandenlange strijd om een aandeel van maximaal 25 procent.

Lufthansa maakte donderdag bekend geen bod te hebben uitgebracht op het belang, waar Air France-KLM naar verluidt 300 miljoen euro voor over heeft. Wel willen de Duitsers samenwerken met Alitalia, dat een doorstart maakt onder de vleugels van de Italiaanse investeerdersgroep CAI.

CAI kocht het failliete Alitalia vorig jaar en voegde het samen met het eveneens Italiaanse Air One. Het nieuwe bedrijf blijft deel uitmaken van het samenwerkingsverband Skyteam, waartoe ook Air France-KLM behoort. Lufthansa is lid van de zogeheten Star Alliance.

Voorkeur
Woensdag spraken premier Silvio Berlusconi en voorzitter Roberto Colaninno van CAI over de voorgenomen transactie. Volgens een bron binnen de investeerdersgroep gaf CAI zijn voorkeur voor Air France-KLM aan en had Berlusconi geen bezwaar daartegen.

Volgens andere betrokkenen is een transactie met het Frans-Nederlandse bedrijf bijna rond. De besturen van beide luchtvaartmaatschappijen komen naar verwachting vrijdag bijeen om een akkoord te ondertekenen.