AMSTERDAM - De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) krijgt dit jaar minder schepen op bezoek dan in 2008. Dat verwacht directeur René Kouwenberg van de terminal voor cruiseschepen, zo bevestigde hij donderdag een bericht hierover in Het Parool. Oorzaak is de economische malaise.

Vorig jaar deed een recordaantal van 117 cruiseschepen de PTA aan. Dit jaar worden dat er waarschijnlijk honderd. Die afname komt voor een groot deel doordat de Amerikaanse rederij Carnival Cruise Lines de komende tijd al zijn boten in de Verenigde Staten houdt. De consumenten daar hebben minder te besteden en reizen door Europa zijn nu te duur.

"Er is toch het nodige gebeurd in de wereld", zegt Kouwenberg. Hij verwacht echter dat de teruggang tijdelijk is. Zo heeft Carnival voor volgend jaar al weer reserveringen gemaakt bij de terminal.

Prijzen voor cruises zijn op dit moment door de economische malaise bovendien erg laag. Daardoor gaan veel mensen deze manier van vakantievieren nu een keer proberen, denkt de PTA-directeur. Later boeken ze dan misschien vaker zo'n reis.