AMSTERDAM - 'Eerlijke' wijn, sinaasappelsap, chocolade, koffie en thee waren er al. Maar nu kunnen Nederlanders ook fairtrade bloemen kopen.

De trosanjers zijn afkomstig uit Afrika en dragen het Max Havelaar-keurmerk. Consumenten kunnen bij supermarktketen Albert Heijn, de winkels van bloemengroothandel Jilderda en via BrievenBusBloemen, een online bloemist, aan de 'eerlijke' bloemen komen, zo maakte de Stichting Max Havelaar donderdag bekend.

De bloemen komen van kwekerijen in ontwikkelingslanden waar volgens een internationaal overeengekomen standaard op het gebied van sociale, ecologische en economische ontwikkeling wordt gewerkt. Meer dan een derde van alle verkochte bloemen in Nederland wordt geïmporteerd uit landen buiten Europa.

Vangnet
Trosanjers komen met name uit Afrika of Midden- en Zuid-Amerika, waar een sociaal of economisch vangnet voor kleine boeren of arbeiders veelal ontbreekt, aldus de Stichting. Het werken volgens de voorschriften van het fairtrade-keurmerk garandeert een eerlijke prijs voor de producten en ondersteuning voor de ontwikkeling van de arbeiders.