AMSTERDAM - Bezitters van schone auto's moeten in delen van Amsterdam sneller een parkeervergunning krijgen dan eigenaren van vervuilende voertuigen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten, maakte een woordvoerder woensdag bekend.

Het gaat om een proef in de stadsdelen De Baarsjes en Westerpark. De maatregel moet op 1 april ingaan en zes maanden duren. Mogelijk komt er daarna in de hele stad een soortgelijke regeling.

Volgens de criteria waar Amsterdam momenteel van uitgaat, zijn er vijftien autotypen die het stempel 'milieuvriendelijk' krijgen. Daaronder zijn hybride voertuigen. Grote, zware bakken als Hummers en SUV's zullen dat predicaat zeker niet ontvangen. Amsterdammers kunnen de komende tijd overigens nog hun mening over de 'milieuparkeervergunning' geven.

Luchtkwaliteit
De proef is onderdeel van het actieplan Voorrang voor een Gezonde Stad, dat de luchtkwaliteit in Amsterdam moet verbeteren. Een ander punt uit dat programma is het voornemen om vervuilende personenauto's mogelijk uit de binnenstad te weren.