AMSTERDAM - Windows 7, de beoogde opvolger van Microsofts besturingssysteem Windows Vista, komt steeds dichter bij zijn voltooiing. Het bedrijf geeft nu een testversie vrij waar it'ers en computerliefhebbers mee kunnen experimenteren.

De bètaversie van Windows 7 is deze week nog te downloaden van de website van het bedrijf, zo maakte topman Steve Ballmer van Microsoft bekend tijdens een toespraak op elektronicabeurs CES in Las Vegas, woensdagavond plaatselijke tijd.

Het nieuwe besturingssysteem bouwt volgens Microsoft voort op Windows Vista. Het bedrijf zegt tevreden te zijn over de verkoopcijfers van dat systeem, waarvan in Nederland nu 4,5 miljoen licenties zouden zijn verkocht.

Stroef
Toch moet Microsoft erkennen dat de introductie van Vista, twee jaar geleden, stroef is verlopen. Het systeem kende enkele fundamentele technische veranderingen ten opzichte van zijn voorganger Windows XP.

Die maakten Vista weliswaar veel veiliger en stabieler, maar zorgden er ook voor dat veel oudere software en randapparatuur niet goed met Vista konden samenwerken.

Boycot
Dat leidde aanvankelijk tot een stroom van klachten. De Consumentenbond riep in Nederland zelfs op tot een boycot van het systeem. Het grootste deel van de problemen is inmiddels opgelost, doordat voor de meeste randapparatuur nieuwe stuurprogramma's beschikbaar zijn gekomen.

Toch is het besturingssysteem de moeilijke start nooit te boven gekomen. Volgens Microsoft, dat zegt tevreden te zijn met de verkoopcijfers van Vista, kampt de software met een slecht imago.

Fundamenten
Dergelijke problemen verwacht Microsoft niet als Windows 7, vermoedelijk begin 2010, op de markt komt. Omdat het systeem gebouwd is op de technische fundamenten van Vista, werkt vrijwel alle hard- en software zonder aanpassingen met het Windows 7 samen.

Toch kent Windows 7 wel degelijk duidelijke veranderingen ten opzichte van zijn voorganger. Het meest in het oog springt de vernieuwde taakbalk van het systeem. Die fungeert zowel om programma's op te starten, als om actieve programma's te beheren.

Gemakkelijker
Ook moet het nieuwe systeem het gemakkelijker maken om een thuisnetwerk op te zetten, kan het worden bediend via een aanraakscherm, en moet het sneller en lichter aanvoelen dan zijn volgens sommigen wat 'logge' voorganger.

Dat komt onder meer omdat veel software die in eerdere Windowsversies met het besturingssysteem werd meegeleverd, zoals programma's voor e-mail, messaging of het beheer van fotocollecties, in Windows 7 verhuizen naar het web. Het pakket online diensten onder de naam Windows Live werkt nauw met het systeem samen.

Kantoornetwerk
Voor zakelijke gebruikers biedt het Windows 7 volgens Microsoft onder meer gemakkelijker en flexibeler beheer, betere beveiliging van bedrijfsgegevens en technologie die het gemakkelijker maakt om op lokatie een veilige verbinding te maken met het kantoornetwerk.

Door een testversie beschikbaar te stellen wil Microsoft zakelijke gebruikers en ontwikkelaars van hard- en software in staat stellen om alvast met het nieuwe systeem te experimenteren.

Testversie
Ook hoopt het bedrijf dat technisch onderlegde particuliere computerliefhebbers het systeem gaan testen, en hun commentaar met het bedrijf delen. Microsoft waarschuwt wel dat de bètaversie van Windows 7 nog niet geschikt is voor 'gewone' computergebruikers.

Volgens Microsoft hoeven bedrijven die nu nog Windows XP gebruiken, niet te wachten op Windows 7. De overstap zou vanuit Windows Vista veel soepeler verlopen, zegt het bedrijf.