AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten woensdag voor het eerst dit jaar met verlies. Beleggers verzilverden een deel van de winsten die in de eerste handelsdagen van het jaar werden opgebouwd. In de loop van de middag werd de stemming verder gedrukt door de lagere koersen op Wall Street.

De AEX, de hoofdindex van de Amsterdamse beurs, ging 4,23 punten achteruit tot 265,04 punten, een verlies van 1,6 procent. De MidKap-index boekte een verlies van 1,4 procent (4,76 punten) tot 337,17 punten. De FTSE-index in Londen ging 3,2 procent achteruit. De belangrijkste graadmeters in Parijs en Frankfurt leverden 1,5 en 1,8 procent van hun waarde in.

In heel Europa werden energie- en nutsbedrijven geraakt door de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne. Op woensdag staakte Rusland alle gasleveringen naar het buurland. Hierdoor ontvangt ook een groot aantal andere Europese landen veel minder gas uit Rusland. Het Duitse E.On daalde 3,4 procent, RWE verloor 2,1 procent.

Extra aandelen
Nutsbedrijven stonden extra onder druk door een bericht van Scottish & Southern Energy. De Britse onderneming zei extra aandelen uit te geven om zijn balans te versterken. Het aandeel ging ruim 8 procent omlaag. Het Britse National Grid daalde 6,3 procent, terwijl het Franse GDF Suez iets meer dan 1 procent verloor.

De Britse oliemaatschappij BP daalde 5,6 procent. Beleggers reageerden verontrust op geruchten dat de winst van het concern in het vierde kwartaal lager zal uitvallen dan verwacht. In Amsterdam ging Shell 2,4 procent omlaag, in Parijs verloor Total bijna 4 procent.

Ontslag
De Britse detailhandelaar Marks & Spencer (M&S) kondigde woensdag het ontslag van 1230 medewerkers aan. Daarnaast ziet het zich genoodzaakt winkels te sluiten omdat de Britten door de economische malaise minder besteden in de M&S-filialen. Op de Londense beurs ging het aandeel 2,2 procent omhoog.

Een belangrijke winnaar in de AEX-index was Corio. Het vastgoedbedrijf heeft dertien bedrijfspanden verkocht voor 78,6 miljoen euro en een krediet gekregen van 100 miljoen euro. Het aandeel won 5,2 procent tot 37,97 euro.

Een euro kostte aan het eind van de Europese handelsdag 1,3700 dollar, bij het slot van de Europese beurzen dinsdag was dit 1,3425 dollar. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) ging 6,6 procent omlaag naar 45,35 dollar.