AMSTERDAM - Accountantsfirma Deloitte heeft een slag gewonnen in de juridische strijd over de Ahold-fraude. Dit schrijft Het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

Volgens een Amerikaanse rechter is Deloitte ook slachtoffer van de oplichting bij het supermarktconcern, net als de gedupeerde beleggers die de procedure hadden aangespannen.

Dochterondernemingen
Volgens de aanklagers was zowel de Nederlandse tak van Deloitte als het Amerikaanse moederbedrijf - door hun gebrekkige controle van Aholds boeken - medeschuldig aan het bedrog bij Ahold-dochter US Foodservice en de frauduleuze consolidatie van andere dochterondernemingen, waarin Ahold geen meerderheidsbelang had. Ahold gaf later toe dat het de omzet van deze dochters niet volledig in de concernomzet had mogen meetellen.

Volgens de rechter 'zijn de aanwijzingen dat de accountants niet beschikten over de noodzakelijke kennis van de gepleegde fraude overtuigender dan aanwijzingen dat ze beleggers in Ahold moedwillig of roekeloos hebben opgelicht', aldus de krant.

Vergoeding
Namens een gedupeerde belegger eist ook de Stichting Bedrijfsinformatie (Sobi) een schadevergoeding van Deloitte, maar dan bij een Nederlandse rechter.

Pieter Lakeman van Sobi zei woensdag in een reactie volgens het FD dat hij de afwijzing van de eis in de VS niet als een tegenvaller beschouwt, eerder het tegendeel.

De uitspraak bewijst volgens Lakeman slechts dat het 'heel verstandig' is om in Nederland te procederen. Hij beschikt al over een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven waarin wordt vastgesteld dat Deloitte tekortschoot in zijn controle-arbeid.