LEIDEN - Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell voert gesprekken over een mogelijke overname van het bedrijf door de Amerikaanse geneesmiddelenproducent Wyeth. Dit liet Crucell woensdag weten.

De gesprekken, die volgens Crucell vriendschappelijk zijn, bevinden zich nog in een eerste fase. Er is geen zekerheid dat de gesprekken uitmonden in een overname of fusie.

Overeenkomst
Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, die zich baseerde op bronnen rond de gesprekken, zouden de bedrijven volgende week al een overeenkomst kunnen bereiken. Een overname door het Zwitserse Novartis of het Franse Sanofi-Aventis behoort volgens de krant echter ook nog tot de mogelijkheden. Met een eventuele overname zou een bedrag van meer dan 1 miljard euro gemoeid kunnen zijn.

Crucell heeft ook een beursnotering in de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Nadat de krant het nieuws op zijn website had gemeld schoot het aandeel ruim 25 procent omhoog. De handel in het fonds werd hierop stilgelegd.

Vaccins
Crucell werd in 1993 opgericht onder de naam IntroGene. In 2000 kreeg het bedrijf een beursnotering in Amsterdam. Bij Crucell werken ongeveer 1100 mensen. Het bedrijf houdt zich onder meer bezig met de ontwikkeling van vaccins. In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Crucell voor het eerst in zijn geschiedenis winst.