NEW YORK - De beurzen in New York, waar de stemming woensdag slecht was, leden voor het eerst in 2009 stevige verliezen. Beleggers lieten zich de put inpraten door tegenvallende werkgelegenheidscijfers en zorgwekkende berichten van enkele grote bedrijven.

De toonzettende Dow-Jonesindex daalde 2,7 procent tot 8769,70 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 3 procent tot 906,65 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot op 1599,06 punten, wat neerkwam op een verlies van 3,2 procent.

Banen
Uit cijfers van een grote Amerikaanse loonstrookjesverwerker bleek woensdag dat de werkgelegenheid in de Amerikaanse economie in december met 693.000 banen is afgenomen. Dit was veel meer dan waarop vooraf was gerekend. Analisten gingen uit van een banenverlies van minder dan een half miljoen.

Aluminiumproducent Alcoa kondigde dinsdag na het sluiten van de beurzen in New York aan 13.500 banen te schrappen en salarissen te bevriezen. Het bedrijf zei hard te moeten ingrijpen om de economische teruggang het hoofd te kunnen bieden. Het aandeel Alcoa was woensdag de grootste daler van de Dow met een koersverlies van 10,2 procent.

Intel
Het aandeel Intel ging ook stevig in het rood nadat de chipproducent een omzetwaarschuwing had gegeven. Naar verwachting zal de omzet over het vierde kwartaal van 2008 met bijna een kwart dalen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2007. Intel noteerde een min van 6,2 procent.

Andere fondsen uit de chipsector werden meegesleurd door Intel. Chipmachinefabrikant Applied Materials, een branchegenoot van de Nederlandse bedrijven ASMI en ASML, stond onderin de Nasdaq met een 8,5 procent lagere koers.

Ook mediabedrijf Time Warner gaf een winstwaarschuwing. Het bedrijf heeft voor ongeveer 25 miljard dollar afschrijvingen moeten doen en verwacht daardoor in de rode cijfers te komen. Het aandeel Time Warner sloot 6,3 procent lager. In de Dow daalde de koers van sectorgenoot Walt Disney met 4,7 procent.

General Motors
In de Dow was General Motors met een plus van 4,8 procent de koploper onder de spaarzame winnaars. Het bedrijf had laten weten dat als de economie niet verder verslechtert de ruim 13 miljard dollar aan noodleningen die de Amerikaanse regering GM heeft gegeven voldoende zijn om te overleven.

Door de zorgen over de economie maakte de olieprijs een flinke smak. Een vat ruwe olie werd bijna 12 procent goedkoper en kostte 42,80 dollar.

De euro stond op 1,3630 dollar, tegen 1,3700 dollar aan het einde van de Europese handelsdag.